Google+ zostanie oficjalnie zamknięte 2 kwietnia

Google+ zostanie oficjalnie zamknięte 2 kwietnia

Google+ zostało wprowadzone na rynek 28 czerwca 2011 roku. Było odpowiedzią Google na rosnącą popularność sieci społecznościowych oraz pretendowało do zostania konkurentem dla Facebooka, Twittera oraz innych większych sieci. Niestety pomimo ogromnych nakładów pracy, jaką Google włożyło w rozwój swojego projektu, nie dał on rady nabrać rozpędu i zyskać odpowiedniej popularności.

Dzisiaj po niespełna 7 i pół latach istnienia Google+ zostanie zamknięte na dobre.

Oficjalne potwierdzenie

Jaki jest powód tej decyzji? Błąd w API spowodował wyciek danych ponad 500 000 użytkowników w okresie od roku 2015 do marca roku 2018, kiedy to w końcu wydano patch. Pisaliśmy o tym tutaj.

W połączeniu z niezbyt aktywną społecznością (większość sesji na Google+ trwała mniej niż 5 sekund) ów incydent okazał się gwoździem do trumny.

Początkowo usługa miała zostać wyłączona w sierpniu roku 2019, jednak w lipcu 2018 miał miejsce kolejny wyciek danych. W tym przypadku dotknął on ponad 52,5 milionów użytkowników i obejmował takie informacje jak imiona i nazwiska, adresy mailowe, stanowiska zawodowe i wiek.

Z tego powodu datę zamknięcia Google+ przesunięto na 2 kwietnia 2019 roku. Oficjalny komunikat brzmi:

2 kwietnia wyłączymy Twoje konto Google+ i wszystkie strony utworzone przez Ciebie w tej usłudze. Tego dnia zaczniemy też usuwać zawartość kont użytkowników indywidualnych Google+

Oprócz tego podano kilka innych ważnych informacji.

Inne kluczowe daty

Od 4 lutego użytkownicy nie mogą już tworzyć nowych kont na Google+, profili, stron, społeczności ani wydarzeń.

Z kolei od 7 marca komentowanie za pomocą Google+ zostanie usunięte ze wszystkich stron.

Wracając do samej daty 2 kwietnia – w skład usuwanych treści wchodzą zdjęcia oraz filmy z Google+ przechowywane w albumach, jak i innych stronach Google+. Jeśli chcesz uchronić swoje pliki przed całkowitym usunięciem, zajrzyj na stronę supportu Google, aby zapoznać się z instrukcjami. Materiały najlepiej pobrać i zapisać do końca marca!

Zdjęcia oraz filmy przechowywane w Google Zdjęcia są całkowicie bezpieczne i nie zostaną usunięte.

Oprócz tego Google dodaje, że:

Poza tym część materiałów znajdujących się w Google+ może być widoczna dla użytkowników G Suite do czasu całkowitego usunięcia osobistych kont Google+.

Dlaczego tak będzie? Otóż Google+ dla G Suite, czyli wersja biznesowa pozostanie bez zmian i nie ma obecnie planów jej usuwania.

Jeśli korzystałeś z Google+ w celu logowania się do innych aplikacji i stron, wkrótce opcje te przestaną działać. W niektórych przypadkach zostaną one zastąpione tradycyjnym przyciskiem do logowania się przez konto Google.

Oprócz tego, jeśli jako programista korzystasz z API Google+, powinieneś zapoznać się także z tym komunikatem.

Podsumowanie

Osobiście nigdy nie korzystałem za wiele z Google+. Z drugiej strony ciekawe, jak cała sprawa związana z omawianą platformą wpłynie na kolejne decyzje Google. Tak czy inaczej, więcej informacji na ten temat ma być podawanych do wiadomości w kolejnych miesiącach.

  • 6
  •  
  •  
Autor artykułu:Daniel Podgórski

Copywriter współpracujący z firmą Mayko. Specjalizuje się w nowoczesnych technologiach, kryptowalutach, SEO i marketingu internetowym. Uwielbia pisać artykuły poparte statystykami i głębokim researchem.

Komentarze

Jedna wypowiedź
  1. Google+ od dawna skazane było na wyginięcie. Swoją drogą zastanawia mnie fakt, że Google zdecydował się dopiero teraz o wyłączeniu usługi. Wyciek danych to jedna sprawa, ale ten portal jako sieć społecznościowa nie funkcjonował od dawna…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Darmowa wycena